Wyszukiwarka firm

Filtruj firmy według parametrów

Województwo

Branża:

Forma prawna

Firmy założone od

Firmy założone do

Dodatkowe parametry

Dodanych firm w bazie CABB 4 101 289

ZIRAD Dominik Komisarek

  • 6961620095
  • 5611Z

Wyborne Chwile Gniewomir Góźdź

  • Rybnik
  • 6412464261
  • 5621Z

U Babci Arkadiusz Karolak

  • Bielsko-biała
  • 9372242454
  • 5611Z

Restauracja NOVA Bycina Kinga Lukoszek

  • 6262760933
  • 5611Z

RENATA PYSZ

  • Sosnowiec
  • 6290009684
  • 5621Z

PROFUS TRANS JERZY PROFUS

  • Zbrosławice
  • 6450003154
  • 5622Z

PATRYCJA BUSZ INFO-REZERWACJE

  • Ustroń
  • 5482156624
  • 5510Z

PAJDA CIESZYN ŁUKASZ GUROWIEC

  • Katowice
  • 6452591103
  • 5612Z
  • 1

Opis branży

Gastronomia to rodzaj działalności gospodarczej, zajmujący się głównie przygotowywaniem i serwowaniem posiłków oraz napojów, zaspokajając potrzeby żywnościowe człowieka. Wszelkiego rodzaju lokale gastronomiczne cieszą się coraz większą popularnością, z uwagi na wzrost tempa życia społeczeństwa i naturalny brak czasu czy chęci na własnoręczne przygotowywanie potraw. Punkty gastronomiczne oferują nie tylko usługi materialne, ale również niematerialne/rozrywkowe, takie jak dbanie o przyjemną atmosferę i wystrój lokalu, by goście mogli pożywić się i jednocześnie miło spędzić czas.

Usługi gastronomiczne dzielimy na kilka podgrup: podstawowe, kulinarno-rozrywkowe i uzupełniające. Usługi podstawowe skupiają się na przygotowywaniu posiłków oraz napojów i serwowaniu ich w lokalach, wyposażonych w sale konsumpcyjne, zaplecza produkcyjne (kuchnia) i posiadające obsługę kelnerską lub samodzielną, zwaną samoobsługą. Usługi kulturalno-rozrywkowe obejmują dbanie o estetyczny wystrój lokalu, wysoką jakość obsługi i działalność rozrywkową, połączoną z serwowaniem posiłków. Usługi uzupełniające w branży gastronomicznej dotyczą głównie obsługiwania klientów poza lokalem. Mowa o cateringu, sprzedaży potraw na wynos, czy dostarczania posiłków do zakładów pracy.

Warto zaznaczyć, że wyróżnia się zakłady gastronomiczne sieci zamkniętej i otwartej. Pierwszy rodzaj usług gastronomicznych świadczy się dla określonej grupy konsumentów, np. w szkołach, szpitalach, więzieniach czy firmach. Zakłady gastronomiczne sieci otwartej to z kolei wszelkie restauracje, bary, jadłodajnie, cukiernie, kawiarnie, herbaciarnie, puby i kluby, które zaspokajają potrzeby szerszego grona osób.

W 2020 roku, z uwagi na liczne ograniczenia nałożone przez rząd, spowodowane pandemią, branża gastronomiczna, szczególnie ta bezpośrednia, znacznie ucierpiała. Mimo to, od kilku miesięcy notuje się ponowny wzrost popularności wszelkich punktów gastronomicznych, a także lokali, oferujących szybkie i wygodne dostawy pod wskazany adres. Chcąc poznać opinie o firmach z branży gastronomicznej, warto zajrzeć do katalogu przedsiębiorstw, jaki prowadzimy.